Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Adalékok Rózsa Margó kötetéhez

------------------------------------------------------------
A könyv akciós nagykereskedelmi ára: 990 forint
Megrendelési lehetőségek:
E-mail: benczeattila@yahoo.com
Telefon (36) 30 406 81 69
------------------------------------------------------------

„Ezer szóból álmodott” versek elé
„Gyermekkorom / tagrányíló szemében / ring a végtelen” írja a költő „Áruld el nekem című” versében, mert széles a róna, határtalan az Alföld, határt csak a poros akácok, gyümölcsfák és a Tisza ártéri erdei jeleznek a szemnek.
Ilyen egyszerű!
Rózsa Margit versei is így vallanak önmagukról, hol széle-sen, hol határt szabva a létnek. Így vallanak önmagáról is, hol elengedve az olvasó képzeletét, hol kissé visszafogva.
„Ha százszor akarom / a percet, / és ezerszer keresem / az órát, újra megkérdezem. / Csak emlék vagy nekem?” - írja „Emlékeim” című versében. Behatárolva, időben.
Majd ugyanez a vers térben is elhelyezi az emlékeket, ben-ne magamagát és megszólított ismeretlen szerelmét: „Mikor esik a hó, / ha fúj a szél, / Te hol maradsz? / Megdermedt tes-tem / mikor olvasztod fel? // Ha százszor akarom / a percet, / és ezerszer keresem / az arcod. / Emlékeimben hiába kutatok, / haloványabb a kép, / elmosódott egy út, / amin hozzád bal-lagok.”
Ne is kutassuk mi sem, egyszerű olvasók, engedjük, hogy vigyen a versek ritmusa, egyszerű nyelvezete. Rózsa Margit válogatott versei végigvezetnek egy még le nem zárult életen, hiszen a költő bár meglett ember, mégis fiatal. Érzelmei és ver-sei bizonyítják.
A szenvedély lehet, hogy néha csak parázslik, mint a pász-tortűz hajnal felé, de melegítenek!
Radnai István
A kiadó előszava
1952. május 22-én született, Tiszacsegén. Gyermekkorát az Alföldön töltötte. Egy csodálatos világban nőtt fel, a pipacsok és a búzavirágok között a csegei réten.
Gyermekkorában sok mesét, verset, balladát hallgatott az anyai nagymamától, aki őrző angyalként vigyázta a legszebb éveit.
Az általános iskolai tanulmányait Csegén végezte el, majd Berettyóújfaluban érettségizett a Gyermekfelügyelő Szakközépiskolában.
Négy évig itt volt kedves tanára Bényi Árpád festőművész aki bevezette a festészet rejtelmeibe. Főiskolai tanulmányait a hajdúböszörményi Pedagógiai Főiskolán töltötte, majd később Szociálpedagógus lett. Az egyetemi tanulmányait a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Ka-rán, Szociálpolitika Szakon folytatta.
Pedagógusként dolgozott. Jelenleg Debrecenben él.
„Az élet számtalan próbán átsegített, kibírom, vagy beleha-lok. Ma is nehéz, de nem adom fel.” - írja Margó.
9 éves korában már strófákat, verseket írogatott. Sok mesét olvasott. Gyermekkorában, a könyvek voltak a barátai. Mindig érdekelte: mi van körülötte, hol él. Bényi Árpád festőművésszel való ismeretsége eredményeként közel került a festészethez. Szabadidejében tájképeket fest.
Ars poétikája: „Mindegy, hol élsz. Út vezet oda is. A megér-kezés vágya és a türelem olykor nyilvánvalóvá teszi az érzést, hogy - újra képes vagy szeretni. A boldogság titka, az egysze-rűségben rejlik.”
Bencze Attila író, költő
sorozatszerkesztő
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések