Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Várnay-Nagy Orsolya - Rózsatükör

Szerző: Várnay-Nagy Orsolya
A könyv címe: Rózsatükör
Kiadó: Neo-transzilvanista Irodalmi Páholy


Az Irodalmi Füzetek Sorozat 11. kötete
A könyv tematikája: vers
Méretek: 100 oldal, A5-ös formátum
Felelős kiadó: Bencze Attila
Szerkesztő: Maksa Hun Balázs
Gondozza: Alizetics Dental Bt.
ISBN: 979-8095-87-104-1
Független Erdélyi Könyvtár

Előrendelhető: 1000 forint/darab áron
Sorozatrendelőknek: 650 forint.
Telefon: 0036 30 406 8169


Előszó
Tisztelt olvasó!
Nagyon szépen köszönöm, hogy kézbe vette Irodalmi Füzetek Sorozatunk tizenegyedik kötetét, amely egyúttal Várnay – Nagy Orsolya - „Rózsatükör” című – első önálló könyve, ami egyéni filozofikus látásmódjával, értékrendszerével kellemes kikapcsolódást nyújt az olvasni vágyóknak.
Köszönettel és elismeréssel adózok mindazoknak, kik a mai, néha már túlzottan is modern, az ősi magyar értékeket már-már elfelejtő világban mégis könyvet vesznek a kezükbe. Könyvet vesznek a kezükbe és olvassák is azt.
A fent említettek miatt még inkább nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az olvasásra, hiszen egy olyan világban élünk, ahol sajnálatosan az értékrendszer az ősi magyar szokásokról lassan áthelyeződik az amerikanizáció és a modernizáció hatására egy teljesen, számunkra abszolút idegen értékrendszerre.
Ez a kötet azonban tartalmával hűen tükrözi a magyar értékeket. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy részese lehetek Várnay – Nagy Orsolya kötetének létrejöttében, mi több én írhatom hozzá az előszót, hiszen Orsolya verseiben olyan filozófiai lét-kérdéseket taglal, olyan erkölcsi normákat vesz elő, melyek számomra is nagyon fontosak. Költészetén keresztül betekintést nyerhetünk gyengéd, szeretetre vágyó, és önzetlen szeretetet árasztó érzelmi világába.
A verseit olvasva, akaratlanul is egy kicsit meggyengül az ember szíve és örömmel emlékeztet az első nagy szerelemre, az első életmegtapasztalásra.
Ahogy azt Orsolyánál is láthatjuk, az európai illetve magyar filozófiát és az ősi szakrális értékrendszert jól használja, gondosan építi be azokat alkotásaiba. Figyelemreméltó alkalmazkodó készséget mutat, az új – idegen normatívák befogadására.
Várnay – Nagy Orsolya verseskötete tulajdonképpen a szerelem témája köré összpontosul. A túlnyomórészt elméleti síkon értelmezendő – ám a való életből merített – versei mély, szenvedélyes érzelmekről adnak tanúbizonyságot.
Versei tanító erővel bírnak, s verseiből lelkierőt meríthetünk saját párkapcsolati nehézségeink idején is. Felhívja a figyelmet a házasság szent kötelékére és annak betartásának fontosságára. Művein keresztül azt hiszem minden ember egy kicsit magára és szerelmi életére ismerhet, hiszen sokszínű alkotásai az együttlét vonzatos problémáit teljes körűen taglalják, körüljárják azt.
A szerelmes versek mellett Orsolya nagy hangsúlyt fektet a minket körülvevő csodálatos természetre. Tájleíró és a természetet bemutató verseit nagy részletezettség, érzékletes képi világ jellemzi.
Líráiban Orsolya mindvégig hangsúlyozza az Isteni teremtő erő ottlétét, mind filozófiai, mind természeti síkon. Hálát ad az Úrnak mindazért, amit létrehozott, és figyelmeztet minket ennek tiszteletben tartására.
Alkotásai egyszerű, részleteiben filozófiai elemeket tartalmazó – érthető – népi lírák, melyek a költőnő kérdései a párkapcsolat, a szerelem miértjéről és hogyanjáról. Egyáltalán a filozófiai síkon értendő életről.
Várnay – Nagy Orsolya líráiban felkelti az olvasó figyelmét és válaszokat keres általánosan elfogadott társadalmi normatívák hiányosságainak okára, és ezen alapszabályok be nem tartására. Épp úgy, ahogyan mindannyian válaszokat keresünk az élet alapvető lét-kérdéseire.
Lakonikus és kimerítő bevezetőm után, hadd ajánljam figyelmébe Várnay – Nagy Orsolya verseit.


                                          Maksa Hun Balázs író, költő
                                        Irodalmi Szempont 
                                       főszerkesztő
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések