Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Eddig kiadatlan F. Scott Fitzgerald-novellát közöl a The New Yorker

Irodalom | Legendás regénye, A nagy Gatsby után tizenegy évvel a The New Yorker magazin elutasította Fitzgerald egyik történetét. Az író halála utáni hatalmas sikerének köszönhetően azonban most mégis úgy döntöttek, publikálják az 1936-os novellát – tudatta a Huffington Post. 
 
A magazin eheti számban közölt elbeszélés eredeti elutasítása akkoriban nem számított meglepetésnek, mivel Fitzgerald hírnevének és elismertségének nagy részét csak halála után szerezte. Ez, (és A nagy Gatsby filmváltozatának közelgő bemutatója) sarkallhatta a The New Yorker szerkesztőségét arra, hogy majd’ hetven évvel az elkészülte után mégis lehozzák a „Thank you for the light” című történetet.

A magazin szerkesztősége egy belső üzenetben ezzel magyarázta Fitzgerald munkájának visszadobását: „Teljes mértékben kizárt (a publikálása). Túlzottan furcsának és túlzottan a hozzá köthető stílustól eltérőnek találjuk és egyébként is, egyszerűen túl fantasztikus történet.”

A novellát nemrég az író unokái találták meg a hagyaték között, mikor egy Fitzgerald-ereklyéket felvonultató vásárhoz készítették elő az írásait. James West, egy Fitzgerald-kutató elolvasta a rövid történetet, és újból a The New Yorker figyelmébe ajánlotta azt, hátha ez alkalommal sikerrel jár.

A magazin pedig most -annak ellenére, hogy a dohányzást és az amerikai egyházat középpontba állító elbeszélés igencsak idejétmúlt hatást kelt- igent mondott az irodalmi ritkaság publikálásra.

Kultography írása - 2012. július 31. 
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések