Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Halhatatlan tettek – láthatatlan emberek

Könyv | Nácik, koncentrációs táborok, foglyok, túlélők: valamikori rabok és fogva tartóik. Bosszú, gőg, megbánás és annak hiánya, túlélés mindenáron, egy titkos társaság. És egy terhes lány, aki az egészről semmit nem tud, legfőbb gondja csupán, hogy mit is kezdjen az életével. 
 
Clara Sánchez nem az „agyonrágott” zsidó holokauszt témájához nyúl. Kevesen tudják talán, hogy a második világháború során mintegy tízezer spanyolt hurcoltak német fogolytáborokba, zömük a spanyol polgárháború elbukása után menekült Franciaországba, ahol a náci uralom idején begyűjtötték a madridi feketelistán szereplő köztársasági politikusokat és aktivistákat.

Az egyik ilyen túlélő, a 80 éves Julián, egy nap levelet kap sorstársától, Salvától, aki hozzá hasonlóan tagja volt az Emlékezés és Akció Központnak, melynek feladata a náci háborús bűnösök felkutatása és bíróság elé állítása volt. Salva arról tájékoztatja Juliánt, hogy nyomára akadt a Christensen házaspárnak, akik láthatóan jó egészségnek örvendve élik öreg napjaikat egy spanyol nyaralóhelyen. Julián odautazik, és elkezdi a nyomozást. A Központ már nem működik, és az öregember magányos leleplező akciójához különös társra lel Sandra személyében. A gyermeket váró fiatal lány napjait a tengerparton tölti, és amikor rosszul lesz, váratlanul egy idős házaspár, Fredrik és Karin Christensen siet a segítségére. Különös barátság kezdődik, és a lányt hamarosan magukhoz veszik, mintegy unokaként, ugyanakkor fizetett alkalmazottként, hogy kísérje és szórakoztassa a feleséget. Ami kezdetben pumpolásnak indul, hamarosan terhes kötelezettség, majd börtön lesz a lány számára, főleg az után, hogy Julián felveszi vele a kapcsolatot és felfedi neki a Christensen házaspár sötét múltját. A Christensenék köré csoportosuló Testvériség tagjai a társadalom számára láthatatlanul élik békés lelki nyugalomban öregkorukat egészen addig, míg a lelepleződéstől érzett félelmük kizökkenti őket a hamis biztonságérzetből.

Nem krimit tartottam a kezemben, hanem egy fejlődésregényt, amely a nézőpontok váltogatásával – hol Julián, hol Sandra szemszögéből olvashatjuk a történéseket – kiváló betekintést nyújt a szereplők lelkivilágába. Az írónő nem terhel fölösleges történelmi információkkal, csak a legszükségesebbekre korlátozza ez irányú közléseit. Fontosabb számára, hogy mi történik az egyes emberek bensőjében. Ahogy az időjárás nyárból lassan őszbe fordul, Sandra fiatal naiv kislányból felnőtt nővé érik, Julián bosszúszomja felelősségvállalássá nemesül.

Gyönyörű, letehetetlen regény, csipetnyi izgalommal fűszerezve, melyhez Harsányi Iván írt igen hasznos utószót. (Csak a regény után olvastam el, és azon morfondíroztam, nem lett volna-e segítségemre a megértésben, ha előbb az utószót olvasom el?)

A láthatatlanok címet viselő regény a Park könyvkiadó gondozásában jelent meg egy gyönyörű borítóval.

Izbéki Petronella írása - 2012. szeptember 11.

Reactions