Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Irodalmi táborozás Árkoson

A hétvégén tizenegyedik hagyományos nyári táborát tartotta az idén februárban tízévessé vált Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MÍL). A hazai berkekben páratlan rendezvényt valamikor az udvarhelyszéki Zetelakán indította útjára az E-MÍL, és ötödik esztendeje az Árkosi Kulturális Központban zajlik.

Az előző évekhez képest az idén számban megfogyatkozva, de lélekben megerősödve vettek részt az irodalmi alkotók, viszont így is majdnem félszáz tollforgató beszélte meg és át az aktuális eseményeket és gondokat. A tábor ettől függetlenül remek hangulatban, elfajuló viták nélkül, harmonikaszó kísérte danolászásokkal tarkítva zajlott.

Pénteken délelőtt Lakatos Mihály író, irodalomtörténész, a sepsiszentgyörgyi Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központ vezetője Nyirő József íróról, Erős Kinga kritikus pedig Berde Mária regényeiről értekezett. Délután László Noémi E-MÍL-elnök az irodalmi folyóiratok fiatal főszerkesztőit, illetve helyetteseiket, Lövétei Lázár Lászlót (Székelyföld), Karácsonyi Zsoltot (Helikon) és Szabó Róbert Csabát (Látó) faggatta a lapok tehetséggondozási politikájáról, szerkesztési műhelytitkairól.

A beszélgetés átterelődött a Maros megyei önkormányzat elnökének, Ciprian Dobrenak a Látó és a Vatra folyóiratok ellen irányuló aknamunkájára is. A Látó működésének ellehetetlenítését célzó határozattervezetet, illetve az ügy későbbi történéseit Kovács András Ferenc (KAF) főszerkesztő vázolta.

Az E-MÍL, illetve a jelenlévő írók, szerkesztők egyhangúlag támogatásukról biztosították a folyóiratot, felzárkózva Lövétei Lázár László azon kijelentése mögé, hogy semmilyen körülmények között nem elfogadható az, hogy egy magyar kulturális intézményt fel akarnak számolni. Jóval a kerekasztal-beszélgetés után érkezett az örömhír, amit Kovács András Ferenc közölt, hogy Maros megye tanácsának elnöke visszakozott, persze, ez nem azt jelenti, hogy Damoklész kardja nem lebeg továbbra is a fejünk fölött, tette hozzá KAF.

A délelőtti és délutáni előadásokat este felolvasások egészítették ki. Idén Nagyálmos Ildikó, Varga Melinda és Balázs K. Attila költők, Demeter Szilárd és Zsidó Ferenc prózaírók olvastak fel újonnan megjelent vagy megjelenés előtt levő köteteikből.

Szombat délelőtt Borcsa János és Borbély András kritikusok értekeztek arról, hogy van-e, illetve miért nincs, ha van erdélyi irodalomkritika a rendszerváltás után. Az előadást követően Király Zoltán ügyvezető elnök kezdeményezésére a társaság egy része csatlakozott a Mikó-ügyben tüntetőkhöz. Délután Karácsonyi Zsolt beszélgetett a „nagy öregekkel”, Szilágyi Istvánnal, Ferenczes Istvánnal és Gálfalvi Györggyel az 1989 előtti időszak irodalmi háttéreseményeiről. Az anekdotázás során a régi idők humoros mozzanatai mellett felemlegették többek között az állambiztonsági szervekkel együttműködő, illetve megfigyelt írókat is.

– A múltunknak, hálaistennek, nincs igazán üzenetértéke – fogalmazott a beszélgetés során Szilágyi István. – Valami annyira más jött, azzal együtt, hogy egy csomó minden ugyanaz maradt.(…) Besúgóinkat megnevezhetjük, de minek, azzal beemeljük az irodalomba, megnyújtjuk az életét… Sajnos sokat ismerek közülük, de egyik helyzete sem egyforma. Nincs ilyen, hogy besúgó, van olyan, hogy megzsarolták azzal, hogy testvéröccsét falhoz állítják, mert az le akart lépni az országból… Na, egy ilyen esetben ne legyél besúgó!
A tábor létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap, Kovászna Megye Tanácsa és az Árkosi Európai Tanulmányi Központ támogatta, az E-MÍL működését pedig a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány karolta fel.
(hirmondo.ro–Dimény H. Árpád)
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések