Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Kálnoky László költőre emlékeztek Egerben

Emlékülést tartottak és emléktáblát avattak Kálnoky László költő, műfordító születésének 100. évfordulója alkalmából kedden szülővárosában, Egerben. Eger és Kálnoky olyan összetartozó fogalmak, mint Goethe és Weimar, vagy Petőfi és az Alföld – hangsúlyozta a Városháza dísztermében tartott emlékülésen Sós István alpolgármester.

MTI - Mint mondta, Eger mindig is büszke volt kulturális hagyományaira, amelyek ugyanúgy hozzátartoznak a városhoz, mint a település épített öröksége, a vár vagy a Főszékesegyház épülete. Eger irodalmi hagyományait olyan nevek fémjelzik, mint Apor Vilmos, Bródy Sándor, Gárdonyi Géza és Kálnoky László.

Utóbbi lírájában sokat foglalkozott Egerrel és számos versében nyíltan vall egri kötődéséről – mondta az ünnepségen az alpolgármester. Az emlékülést megelőzően Habis László polgármester (Fidesz-KDNP) leplezte le Kálnoky László emléktábláját az irodalmár egykori alma materében, a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumban. Az emlékünnepségen a Gárdonyi Géza Színház művészei elevenítették fel Kálnoky műveit.

Kálnoky László 1912. szeptember 5-én született Egerben és 1985. július 30-án hunyt el Budakeszin. Költői, műfordítói munkásságát két alkalommal, 1963-ban és 1972-ben ismerték el József Attila-díjjal.
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések